“Ik wist niet dat ik zo veel spieren had”

Succesverhalen

 • Stefan de Vries

  Geleen, 27 juni 2017.

  Wie ben ik en waarom ben ik wie ik ben?

  Allereerst wil ik graag het team van Riskcare, Amanda, Timmo, Ineke, Floor en Karin bedanken dat ik heb mogen deelnemen aan het traject bij Riskcare. Bij binnenkomst 38 jaar, was ik veel te zwaar, fysiek uitgedaagd, aangevuld met gezondheidsklachten zoals hoge bloeddruk, met als gevolg migraine. Eenmaal doorverwezen door de huisarts en het doorlopen van de intakes samen met de diëtiste besloten te starten met een koolhydraatarm leven. Twee keer per week sporten blijkt toch wel erg leuk, samen met de collega sporters grenzen verleggen en mijn eigen grenzen opzoeken. Wat erg fijn is, is het sporten in kleine groepen, waar iedereen hetzelfde doel heeft. Voorafgaand aan het Riskcare traject ben ik een aantal keren begonnen met hardlopen, maar omdat ik gevoelig ben voor bronchitis, werd ik telkens ziek en kon ik opnieuw beginnen. Door het sporten en aangepast voedingspatroon ben ik al snel veel afgevallen, waardoor ik van en naar het sporten kon gaan hardlopen als warming-up. Het uur trainen is elke training anders en erg afwisselend. Ik vind dat erg leuk. 

  Naast het gezond eten en sporten heb ik, voor mijn gevoel, ook veel gehad aan mijn gesprekken met Ineke. Als kind ben ik vrijwel dagelijks gepest om mijn gewicht. Dit heeft een zware wissel getrokken op mij en mijn leven tot op dit moment. Riskcare heeft mij geholpen antwoorden te vinden op de vragen “Wie ben ik en waarom ben ik wie ik ben?”. Het kleine kwetsbare jongetje heb ik een plaats kunnen geven waar het hoort, in het verleden. Ik hoef me niet meer te verstoppen achter mijn gewicht, ik ben prima zoals ik ben, met al mijn hebbelijk- en onhebbelijkheden.

  Trots

  Ik ben ontzettend trots op het resultaat van 2 jaar heel hard werken, nu 40 jaar (daar heb ik weinig voor hoeven doen), 30 kg afgevallen, bijna 10% vetpercentage kwijt nu 24%, 17 cm middel- en 19 cm heupomvang minder, maar belangrijker nog een gezonde bloeddruk, geen migraine meer en ik heb geen bril meer nodig, waarschijnlijk ook door de verbeterde bloeddruk.

  Na Riskcare ben ik op zoek gegaan naar een sportschool die ook trainingen in kleine groepen aanbied onder goede begeleiding. Gelukkig heb ik dat gevonden en ben ik daar nu enkele weken aan het trainen. Wat ik erg fijn vind is dat ik ook die trainingen goed mee kan doen, waardoor ik mijn gewicht onder controle kan houden. Ik mis iedereen bij Riskcare wel een beetje, maar ik zie mijn toekomst zonnig tegemoet.

  De enige die je kan veranderen, dat ben je zelf! 

  Be the best you can be.

  Groetjes,

  Stefan de Vries

 • Marcel Boom

  In januari 2015 vroeg Ingrid (mijn vrouw) me of ik niet ook iets aan mijn gewicht  wilde doen. Twijfel alom, het zou poging 32, minstens, worden en wat was er deze keer dan anders? Nu, januari 2017, 40 kg lichter, 12% vetverlies, 20 cm buikomtrek minder en 3 daags per week sportend, is de twijfel ietwat afgenomen…

  Ik kan mijn schoenen weer strikken zonder spiegel en als ik uit een wat diepere stoel op sta is het niet meer alsof een zeekoe gered wordt. Mooie momenten gedurende die 2 jaren, zoals de kledingverkoopster die me vriendelijk doch resoluut verwees van de maat ‘tenten’ naar de afdeling waar XL hangt. IX dus, geen 2X, of 6X… Maar ook uitgedaagd worden door het sportteam om je grenzen op te zoeken. Dat resulteerde tot het lopen van een tweetal hardloop events in 2016 (Maastrichts Mooiste met 5km en Run for Ghana met 10 km). Van 30 seconden op 6.5 km/h in 2015 naar een uur op 9.5 km/h in 2016. Uiteindelijk 700 km hardgelopen in 2016. Iets dat ik 2 jaar geleden naar het land der fabelen had verwezen; toen rende ik alleen als ik werd achterna gezeten.

  Het concept is simpel doch doeltreffend: een uitstekende multidisciplinaire aanpak, voedings- en sportadviezen samen met een psychologische aanpak. Het heeft gezorgd voor dit resultaat. Precies wat ik nodig had, een op mijn persoon toegespitst plan. De voedingsadviezen zijn een nieuwe gewoonte geworden, waardoor het ook niet als belasting of iets tijdelijks voelt. Nadat het eerste jaar de basis conditie was verbeterd, gezamenlijk naar sportmogelijkheden gezocht. Niet onbelangrijk, ook gevonden. Met als rode draad regelmatige gesprekken met een psychologe hoe de eetstoornis de baas te worden. Vele handvaten aangereikt gekregen die ik bijna dagelijks met succes inzet, afgezien van de sporadische zwakke momenten…

  “Carpe Diem”, maar wel met verstand!

  Oh ja, er zit ook een nadeel aan. Ik moet naar de juwelier om de trouwring te laten verkleinen, hij valt nu bijna van mijn ringvinger en dat was niet de bedoeling van de vraag van Ingrid in 2015!

  Marcel Boom, 19 januari 2017

 • Bart Claessens

  “Gisteren is een oud-cliënt van ons, Bart Claessens even binnen gelopen. Bart is binnen ons programma +/- 40kg afgevallen. Hij heeft zich fysiek enorm ontwikkeld binnen het programma, vooral het laatste jaar waarin hij als doel had om de sprint triatlon van Stein te gaan volbrengen. Mensen in zijn omgeving verklaarden hem voor gek. Dat was voor hem een extra uitdaging. Samen hebben we het afgelopen jaar aan zijn loop- en fietsvaardigheden gewerkt en ging hij zelfstandig zwemmen. Hij heeft zich een aantal maanden geleden aangesloten bij een triatlon vereniging en afgelopen zaterdag was het zo ver. Zijn eerste Sprint-triatlon: 750 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km rennen. Bart heeft hem volbracht! Ik vind dat hij erg trots mag zijn, want het ging met veel ups en downs. Bart is een voorbeeld voor vele anderen binnen ons traject.”