Wat is het?
Eetstoornissen en obesitas. Twee verschillende termen. Wanneer heb je een eetstoornis en wanneer is er sprake van obesitas?
Bij het bepalen van de mate waarin je overgewicht of obesitas hebt, werken we met de BMI, de Body Mass Index, de verhouding tussen je lengte en gewicht (=kg/m²). Heb je een BMI tussen de 25 en 30, dan heb je overgewicht.
Komt je BMI boven 30, dan spreken we van obesitas. Obesitas wordt aangemerkt als een (chronische) ziekte waarvoor diagnostiek en behandeling nodig zijn. Dan hebben we het dus niet meer over het ‘ongemak’ van een paar kilo te veel, maar met obesitas komt je gezondheid echt in gevaar.
Regelmatig komt het voor dat obesitas het gevolg is van een eetstoornis ofwel een verstoord eetgedrag. Er is dan bijvoorbeeld sprake van ongecontroleerde eetbuien.
Achterliggende psychische factoren spelen hierbij meestal een grote rol.
Het bepalen of er inderdaad sprake is van een eetstoornis gebeurt bij RiskCare door daarvoor speciaal opgeleide gedragsdeskundigen (GZ-psycholoog, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige, Psychiater). Voor een behandeling van obesitas in combinatie met een eetstoornis ben je bij RiskCare aan het juiste adres. Laten we het nu eindelijk aanpakken!
Wat kun je eraan doen?
Was het maar zo gemakkelijk als wat minder eten en meer bewegen. Bij RiskCare weten we hoe frustrerend het is om telkens opnieuw te beginnen met goede voornemens. Daarom werken wij volgens de laatste richtlijnen. Het team dat jou gaat begeleiden staat onder leiding van een psychiater en bestaat uit een voedingsdeskundige, beweegdeskundige en gedragsdeskundige. Zij werken intensief samen met jou om je leefstijl te verbeteren.
Heb je overgewicht?
Bereken hier onder of je overgewicht hebt. Vul je lengte en gewicht in.