“Leert nieuwe leeftijdsgenoten kennen”

Informatie voor kinderen en jeugdigen

Weer lekker in je vel

Eigenlijk ben je iets te fors, dat voel je zelf ook wel. Het maakt het bewegen altijd ietsje moeilijker en dat voelt niet prettig. Op school bijvoorbeeld, bij gym of bij andere sporten. Misschien ben je ook onzeker over hoe je eruit ziet, in de klas of op feestjes. Wat als we hier nou eens aan gaan werken?

‘Je hebt overgewicht’ zeggen ze dan zo mooi. Met allemaal gevolgen voor later, zoals allerlei ziektes. Ja, je weet het wel, maar je zit er nú mee. Je wilt graag deze overbodige kilo’s kwijtraken. Hiervoor moet je anders gaan leven en daarmee gaan wij jou helpen. Met je ouders en met begeleiders. Want samen lukt ons dat! Jij weer lekker en gezond in je vel, dat krijg je ervoor terug!

Wij helpen jou

Wij helpen jou om op een leuke manier fit te blijven. Op een manier die bij jou past. Bij RiskCare werken we met een compleet behandelteam: een psychiater, een GZ-psycholoog, een psycholoog/orthopedagoog, een diëtiste en een fysiotherapeut en/of bewegingsdeskundige, waar nodig ondersteund door een kinderarts. Dit zijn professionals die weten waar ze het over hebben. En die vooral weten waar jij het over hebt. Samen komen we tot een behandelplan dat bij jouw leven past en waarmee je jouw doel bereikt.

Lekker en goed

Dat gaat dan over je voeding: wat past bij jouw leeftijd, bij jouw lengte, bij hoe je leeft met je ouders, met school, met vrienden en vriendinnen. Daar zijn je ouders ook bij, want zij moeten dat samen met jou doen en kunnen je hierbij helpen.

Fit en Leuk

Samen met een bewegingsdeskundige en leeftijdsgenoten ga je sporten om je coördinatie, weerbaarheid, conditie en kracht te verbeteren. Iedereen is net een beetje anders en daarom zijn er oefeningen voor ieder niveau, zodat je altijd mee kan doen. Je traint dus samen, want dat is natuurlijk veel gezelliger, maar je werkt altijd aan je eigen skills. Ook gaan we met de groep workshops volgen bij

verschillende sportverenigingen in de buurt. Op deze manier kun je samen met de bewegingsdeskundige uitzoeken waar jij goed in bent en vooral wat jij leuk vindt! Bewegen is namelijk niet alleen gezond, het kan je ook een blij gevoel geven en dat kun je hier gaan ontdekken!

Denken en doen

Hoe denk je over jezelf en je lichaam?

Wat zijn de moeilijke momenten en hoe ga je daar mee om? Samen gaan we op zoek naar wat jou helpt om positief te denken. We gaan ervoor zorgen dat je deze nieuwe, actieve, gezonde levensstijl vol kan houden.

Iedereen draagt iets bij

Zoals we al zeiden: dit doen we samen. Met een goed team dat maar één ding belangrijk

vindt: dat jij je weer helemaal lekker in je vel voelt. In het eerste jaar zal je individuele gesprekken hebben met de diëtiste, maar je zal ook wekelijks deelnemen aan verschillende groepsbijeenkomsten (bewegen en gedrag).

Je ouders hebben ook een hele belangrijke rol en volgen ouderbijeenkomsten waarin ze leren hoe ze jou kunnen ondersteunen in het veranderen van je actieve, gezonde levensstijl. Het is even hard werken, maar we weten waar we het voor doen.

In het tweede en het derde jaar zal je nog regelmatig bij ons terugkomen en kijken we hoe het met je gaat. Of je je al lekkerder voelt, of je wat minder snel moe bent enz.

 

Meedoen

Het programma is bedacht voor kinderen en jeugdigen met overgewicht vanaf 5 jaar en hun ouders. Om deel te nemen aan ons programma hebben we een verwijzing nodig van je huisarts, jeugdarts, kinderarts of de gemeente. Voor meer informatie neem een kijkje op onze website.

Team RiskCare Junior
  • Renate de Jeu, Psychiater
  • Ankie Feron-Belt, GZ-psycholoog
  • Pamela Mekel-de Kruyff, GZ-psycholoog /klinisch pedagoog
  • Vera Blom, GZ-psycholoog /orthopedagoog
  • Floor Ruijssenaars, Diëtiste
  • Amanda Spiljard, Bewegingsdeskundige
  • Aniek van der Scheer, GZ-psycholoog
  • Ann Winnen, Kinder- en jeugdpsycholoog
  • Bart Beckers, Docent L.O.